A nagyváradi „Don Orione” Alapítvány befejezte az ,, Együttműködés a határon átnyúló természeti örökség közös kihívásaiban” című projektet

A nagyváradi „Don Orione” Alapítvány befejezte az,, Együttműködés a határon átnyúló természeti örökség közös kihívásaiban” című projektet

A pályázat által, amely az Interreg V-A Románia-Magyarország Program keretében valósult meg, a Don Orione alapítvány és magyarországi partnerei, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Körös-Maros Nemzeti Park, a Románia és Magyarország határán átnyúló együttműködést, a természeti értékek védelmét és népszerűsítését javítják.
A projekt 2018. március 1-én kezdődött és 2020 július 31-én fejeződött be. A projekt elszámolható összköltsége 1.117.788,09 Euro volt, amelyből 950.119,87 Euro Európai Regionális Fejlesztési Alapból. A költségvetés felosztása: 400.100 Euro a “Don Orione” alapítvány projektrésze, 630.000 Euro a Körös-Maros Nemzeti Park projektrésze és 87.688,09 Euro Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara része.
A ,,Joint Challenge and Joint Cooperation for the Management of Cross-Border Natural Heritage” (Együttműködés a határon átnyúló természeti örökség közös kihívásaiban) pályázat tevékenységei amelyek határ román oldalán valósultak meg:
1. Felépült egy turisztikai menedék Rév Tíz Határ faluban, Sonkolyos közelében. Felépítettünk és berendeztünk egy épületet, amely azokat a turistákat szolgálja, akik ott akarják csodálni a természet szépségét, de közben szeretnének alapvető felszereltséget is, mint áram, illemhelységek, elsősegély, információk… A turisztikai menedékben van egy kilátótorony, hogy a magasból is lehessen csodálni a kilátást. A menedék teljesen akadálymentes, a kilátóba lifttel is fel lehet jutni.
2. Létrehoztunk két tanösvényt a térségben, és részt vettünk egy kb. 120 hektárt átfogó Natura 2000-es terület tisztításában, hogy a megérdemelt szépségét visszanyerje.
3. A gyerekek és fiatalok számára 5 tanfolyamot szerveztünk (200 résztvevő) természetvédelmi témákban, ezek által próbáltuk a természet tiszteletére és tudatosságra nevelni őket. Sok tevékenységgel, mint erdei iskola, tanfolyamok a természetről, tanösvények létrehozásával neveltük a fiatalokat a természet szeretetére.

Az Interreg V-A Románia-Magyarország program célja a román-magyar közös projektek finanszírozása, amelyek a határ mindkét oldalán azonosított szükségletekkel foglalkoznak, és amelyek közös megközelítést, valamint innovatív megoldásokat igényelnek, hozzájárulva ezáltal a támogatható terület fenntartható fejlődéséhez. A program a régióban végrehajtott, határokon átnyúló együttműködési programok folytatása, amelynek teljes költségvetése megközelítőleg 232 millió EUR, ebből 189 millió EUR az Európai Regionális Fejlesztési Alap vissza nem térítendő finanszírozása. A program támogatható területe a magyar oldalon Arad, Bihor, Szatmár megye és Temes megyék, valamint Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék.